Strijps Hûkske / BMX-baan

Tussen de Elburgstraat/Lochemstraat en Apeldoornstraat/Koenraadlaan ligt een groengebiedje met bomen, hagen en een open veld. Het is eigendom van deels de gemeente en deels Woonbedrijf. Carina Verhulst uit de Groenlostraat zag een aantal jaren geleden iets moois in dit terrein: het zou de perfecte locatie zijn voor een combinatie van speelgelegenheid en moestuin. Het idee voor het huidige Strijps Hûkske was hiermee geboren.

Een ware metamorfose
Nu staan er op het terrein grote houten groenten kweekbakken, werktafels en compostbakken. Alles is getimmerd door helpende buurtgenoten met materiaal dat geschonken is door de firma Stam en de Koning. Voor de kinderen zijn er speeltoestellen geplaatst, is er een trapveldje en als klap op de vuurpijl ook nog een heuse BMX-crossbaan aangelegd. Verder wordt het gebied opgesierd met een aantal houten buurttafels die buurtbewoners, in samenwerking met een plaatselijke architect, zelf gemaakt hebben tijdens de Eindhovense Dutch Design Week. Een boomkweker uit de buurt heeft een aantal appelbomen geschonken. Wie het gebied al geruime tijd niet meer bezocht heeft zal zeker ervaren dat het echt een ware metamorfose heeft ondergaan. Slechts de zwerfkeien zijn bewaard gebleven en doen nu dienst als klimrotsen. Om het totaalplaatje af te maken en een veilige verbinding te creëren voor de schoolkinderen van Saltoschool Drents Dorp die in Noord en Strijp R wonen, is er een speciaal ‘kindlint’ aangelegd dat vanaf de Koenraadlaan naar de Apeldoornstraat loopt. Het is een pad bestaande uit houtsnippers.

BMX-baan
Initiatiefnemer voor de aanleg van de BMX-baan is Laurens Dingen, voormalig Nederlands kampioen BMX, sportcoach en mentor, fietsdocent en sportevenementpresentator. Op de Run, in Veldhoven, legt hij in 2005 zijn eerste BMX-baan aan. Op een tijdelijke plek en daar moest hij dus ook weer weg. Daarna kwam de baan op Strijp-S, maar ook die was tijdelijk en nu heeft Laurens een prachtbaan gemaakt in onze buurt. Deze mag voorlopig blijven. En dat is maar goed, want Laurens heeft grote plannen met de jeugd hier. Hij is er als sportcoach van overtuigd dat sporten goed is voor kinderen. Je krijgt er spieren van, ontdekt dat je veel meer kunt dan je dacht en je leert met anderen omgaan. Om de kinderen te begeleiden en te stimuleren is Laurens ook heel vaak zelf op de baan en in de buurt te vinden, de kinderen kennen hem goed.

Op de BMX-baan kunnen de kinderen ook fietslessen volgen. Deze lessen worden verzorgd door een ervaren fietscrosstrainer. Tevens worden er regelmatig workshops gegeven. De fietslessen zijn op maandag, woensdag en vrijdag van 15.30 tot 17.30 uur. Er is dan begeleiding en EHBO aanwezig. Kinderen van alle leeftijden kunnen meedoen. Met de fietslessen biedt Laurens een plek waar alle kinderen zichzelf kunnen zijn, hun energie kwijt kunnen en veilig kunnen fietsen. Ook buiten de lessen is er vaak iemand aanwezig die een oogje in het zeil houdt.

Voor vragen of extra informatie

Strijps Hûkske
Carina Verhulst: carinaverhulst@gmail.com

BMX-baan
Laurens Dingen: sportvibes@yahoo.com