Oes Moes

Verscholen tussen de rode daken van Drents Dorp, met haar ingang in de Meidoornstraat (tussen nummer 4 en 6), ligt de bewonerstuin OesMoes. Deze binnentuin stamt uit het vooroorlogse Drents Dorp, toen Philips grote tuinen in de buurt aanlegde voor de Drentse immigranten die naar Eindhoven kwamen. Door de jaren heen was de tuin in vergetelheid geraakt. In de herfst van 2013 is deze tuin echter nieuw leven ingeblazen door een samenwerking tussen buurtbewoners, een studente van de Design Academy en het Woonbedrijf. Nu bruist het er weer van de activiteiten en is het zeker een bezoekje waard.

Oes Moes brengt mensen bij elkaar

Hier komen vele ideeën bij elkaar. De enthousiaste tuiniers werken samen aan een tuin op ecologische basis waarin rondom fruitbomen en vruchtenstruiken, groenten, kruiden en bloemen worden ingezaaid met her en der ontdektuintjes waarin bijen en andere insecten floreren. De oogst is uiteraard ook voor de buurt. Alle tuiniers mogen groenten plukken en soms worden overvloedige groenten ook gewoon uitgedeeld op straat. Daarnaast is OesMoes al een aantal keren gastlocatie geweest voor de maandelijkse buurtetentjes die normaal gesproken in het Hoofdkwartier worden georganiseerd. Uiteraard werden dan groenten en kruiden uit de tuin verwerkt in het maandmenu!

Samen leren

Samen leren speelt een grote rol in het proces van zaaien, opkweken en verzorgen. OesMoes pakt dat breed aan. Zo zijn de tuiniers druk bezig met fundamentele grondverbetering, ze experimenteren met permacultuur en winterrogge als groenbemesting. OesMoes wil graag meewerken aan het in stand houden van planten die hier dreigen te verdwijnen. Het “Groene Woud” subsidieert deze inzet. Samen leren is leuk. Ook voor kinderen. Soms weten kinderen niet meer waar iets vandaan komt. Tuinieren is het wonderlijkste leerproces dat je kinderen kunt bieden. Informatieve activiteiten voor de schooljeugd staan daarom ook regelmatig op het programma.

Wilt u met ons meewerken?

Wij zijn dringend op zoek naar meer vrijwilligers zodat de openingstijden van de moestuin verder verruimd kunnen worden. We zijn thans alleen op zondagochtend open tussen 10.00 en 12.00 uur en hebben dan de koffie voor u klaar staan. Voor vragen over de buurttuin kunt u mailen naar oesmoes.drentsdorp@gmail.com.